Cultivatorii de sfeclă cer ajutorul Guvernului în cazul importurilor MASCATE de zahăr din Ucraina, prin Ungaria și Bulgaria. „Dorim să oprim asta”

Cultivatorii de sfeclă cer ajutorul Guvernului în cazul importurilor MASCATE de zahăr din Ucraina, prin Ungaria și Bulgaria. „Dorim să oprim asta”
Publicat: 23/02/2024, 08:30
Actualizat: 23/02/2024, 11:02

Consecințele importurilor „mascate” de zahăr din Ucraina, prin Ungaria sau Bulgaria, prin „inventivitatea” traderilor care își deschid puncte de lucru pe teritoriul celor două țări, sunt enorme pentru procesatorii și agricultorii românii care au contracte cu fabricile de zahăr din țară, explică directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Mihai Dimitriu, într-o discuție cu Gândul. Reprezentantul celor câteva sute de cultivatori a cerut oficial ajutorul premierului și ministrului Agriculturii pentru a demara controale menite să pună capăt acestui fenomen, cu impact și asupra încasărilor din TVA. În plus, el îi avertizează și pe consumatorii finali care se bucură de o mică reducere la raft a acestui produs fabricat în Ucraina că, pe lângă lovirea micilor cultivatori, ei nu au siguranța conferită de standardele Uniunii Europene, pe care zahărul din Ucraina nu le respectă.

Mihai Dimitriu reprezintă „toată suflarea care cultivă sfeclă de zahăr”, la nivel național, adică aproape 700 de cultivatori care își văd din ce în ce mai amenințat traiul, sub impactul prețurilor la care sunt aduse baloturile de zahăr din Ucraina, pe care nu au cum să le egaleze.

Așa cum spunea și Mihaela Neagu, acționarul Fabricii de Zahăr Premium de la Luduș, și producătorii români de zahăr se simt copleșiți de cantitățile enorme de zahăr care vin din Ucraina spre piața locală, via Ungaria și Bulgaria, printr-o găselniță a firmelor autohtone care își înființează puncte de lucru pe teritoriul țării vecine. Această practică a unor firme din România riscă să aibă un impact aproape fatal asupra planurilor de afaceri ale procesatorilor, dar și asupra cultivatorilor de sfeclă, și chiar asupra bugetului statului, unde nu se mai virează taxa pe valoare adăugată.

„În situația unui import în Ungaria, origine Ucraina, care ulterior ajunge în România, vorbim de un regim intracomunitar, situație în care autoritatea vamală română nu exercită control vamal. În acest caz, controlul vamal/taxe ține/țin de autoritățile vamale din Ungaria”, au confirmat oficialii Autorității Vamale Române, pentru Gândul.

„Pe acest subiect sunt derulate, de ceva timp verificări. Acum, în cadrul verificărilor trebuie punctate mai multe aspecte și mai multe date și atunci comunicăm permanent cu ANSVA-ul, cu cei de la ANAF Antifraudă și cu Ministerul Agriculturii”, au transmis reprezentanții AVR.

La o cantitate de 7.000 de tone, pierderea de TVA pentru statul român este de aproximativ 400.000 de euro.

Cât de mare este diferența de preț

Directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Mihai Dimitriu, explică, pentru Gândul, că amenințarea dinspre fabricile de zahar din Ucraina este din ce în ce mai mare.

„Cultivatorii sunt supărați pentru că în primul rând în ceea ce privește contracte lor, pentru că presiunea asta cu zahărul din Ucraina nu este de azi de ieri, este de vreun an de zile și ceva, și anul acesta s-a exacerbat puțin situația”, a spus Mihai Dimitriu.

„Noi am făcut presiuni, pentru că, practic, prețul materiei prime de achiziții a scăzut de la 47 la 41 euro pe tonă din cauza acestei presiuni. 47 de euro pe tonă a fost anul trecut și anul acesta au fost nevoiți procesatorii să scadă prețuri de achiziție la 41 de euro pe tone de sfeclă, netul de plată. Acum, prețul de cost, deci costurile fabricilor sunt peste prețul cu care se ofertează zahărul din Ucraina. Mai exact, costurile sunt în jur de 800 euro, în timp ce zahăr din Ucraina vine cam cu 600 – 650 de euro maxim. Deci vă dați seama ce impact are asupra industriei zahărului în primul rând și asupra fermierilor care sunt supărați că le scade, pe zi ce trece venitul”, a detaliat reprezentantul cultivatorilor.

Mihai Dimitriu a amintit de ordonanța din 29 decembrie anul trecut, inițiată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, conform căreia sunt abilitați să import numai procesatorii de sfeclă de zahăr, respectiv cele două fabrici din țară, Luduș și Roman, dar la care traderii i-au găsit o portiță.

„Traderii care au fost supărați pe chestia asta – și nu înțeleg de ce, pentru că puteau să ia zahăr din zonă de la fabrici de zahăr – foarte inventivi, și-au făcut firme în Ungaria și Bulgaria și importă zahărul din Ucraina prin Bulgaria și Ungaria, țări membre ale Uniunii Europene, și, practic, nu e import, este tranzacționare, fiind pe teritoriul Uniunii Europeană”, a explicat la rândul său procedura.

„Ce fac dânșii este ilegal”

Astfel, Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România a cerut oficial ajutorul șefului Guvernului și a ministerului de resort.

„Noi dorim să oprim asta. Am făcut o scrisoare, luni, primului ministru, înspre înștiințare domnului ministru Barbu, să pună în mișcare mecanismele de control, pentru că ce fac dânșii este ilegal. S-au început ceva controale, nu am primit un răspuns deocamdată”, a declarat Mihai Dimitriu.

Cantitățile de zahăr care intră în România – de ordinul celor 7.000 de tone care au venit luna trecută – nu au cum să nu afecteze piața locală.

„Anul trecut s-au adus în România cam peste 100.000 tone de zahăr din Ucraina. Deci consumul nostru e de 400 – 450.000 de tone. Noi producem din sfeclă cam 150.000 de tone de zahăr alb. Vă închipuiți ce impact poate să aibă. Și în continuare văd că nu se oprește treaba. Deci trebuie stopată, în mod clar”, a subliniat Mihai Dimitriu, subliniind că traderii nu au voie să importe și de aceea au făcut apel la această manevră inventivă, ilegală, de import mascat.

Aceasta riscă în primul rând să facă fabricile de zahar să nu mai fie interesate să contracteze sfeclă de zahăr, cu implicații asupra cultivatorilor.

„Costurile de producție sunt ridicate – că toate input-urile s-au ridicat, mai puțin în Ucraina, sunt toate subvenționate – plus că acest zahăr este produs dintr-o sfeclă care nu respectă normele de trasabilitate și bune practici agricole din Uniunea Europeană, asta e altă temă de discuție, sunt alte pesticide, practic nu sunt standarde, alte salarii la ei față de noi. Deci toate input-urile sunt la cer la noi, în vreme ce ei jonglează, e războiul ăsta și profită de război și e țara nimănui”, explică Mihai Dimitriu.

„Pe consumatorul final poate să îl atragă scăderea prețului – dacă nu are o atitudine de patriotism local  – în contextul în care în vara trecută era peste 5 lei, aproape de 6 lei era kilogramul la pungă de hârtie, iar acum a scăzut sub 4 lei. Consumatorul nu știu cât consumă el, casnic, dar trebuie să-și pună un semn de întrebare de unde vine zahărul și care este calitatea zahărului care vine de acolo”.

„Lucrul ăsta trebuie stopat. Și ministrul a fost bine intenționat când a fost emisă această ordonanță, dar uitați că sunt traderi care găsesc soluții foarte inventive. Noi avem speranță că o să se oprească, am adresat hârtii. Așa cum, la presiunea noastră, s-a realizat această ordonanță care abilitează numai procesatorii să importe zahăr, bănuiesc că se va opri și povestea asta, se vor face controale în vamă, Autoritatea Națională a Vămilor, Fiscul trebuie să verifice, pentru că se fac și evaziuni fiscale. De câteva zile e povestea asta mai acută, mai stringentă”, a afirmat Mihai Dimitriu.

În acest context, Mihai Dimitriu s-a referit la o firmă, Wholesale Beverage Solutions S.R.L., care, din spusele sale, aduce zahăr din Ucraina prin țările vecine, pentru un mare lanț de retail (Lidl).

Și joi erau în derulare transporturi de zeci de tone de zahăr din Ucraina, cu trecerea din Bulgaria, unde se face devamarea, apoi intră în România, din informațiile Mihaelei Neagu, care susține că tranzacțiile sunt făcute de o firmă din Bihor, Hajdu Trade Group SRL.

CITIȚI ȘI:

SCANDAL în industria zahărului. Producătorii spun că importurile ieftine din Ucraina le afectează activitatea

EXCLUSIV | ”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria și ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online